Over mij


Mijn leven in zes taarten


Appeltaart
In Apeldoorn groeide ik op in een gezin met vier kinderen. Altijd mensen over de vloer, gezelligheid, drukte. Ik genoot van het zorgeloze leven met mijn lieve familie. Appeltaart met kaneel en rozijnen is de smaak van mijn jeugd. Zoet, gezellig, liefdevol.



Cheesecake
De middelbare school: een tijd van experimenten. De eerste tongzoen op een klassefeest, sigaretjes achter een flatgebouw en ‘s avonds weer als een kind op schoot bij mijn moeder. Elk jaar liep ik een stukje verder weg van de veilige basis thuis. Appeltaart hoefde ik niet meer; veel te burgerlijk! New York Cheesecake werd mijn handelsmerk.




Pretmuffins
Op mijn zeventiende vloog ik uit naar Groningen. Mijn leven daar bestond uit feesten, een druk sociaal leven en tussendoor mijn studie geschiedenis. De smaken van mijn studententijd lopen uiteen. De ene week leefde ik zo gezond mogelijk en bakte ik low-fat appelkoek.De week erop gingen alle remmen los en maakte ik muffins met hasj. Ik leefde in uitersten en genoot met volle teugen.



Merengue pieken
Na vier jaar studeren werd ik serieuzer. Ik volgde een master cultuurgeschiedenis en studeerde af. Na een prachtige reis door Bolivia en Peru startte ik met werken. Het was een heerlijk frisse en inspirerende periode. Aan koken kwam ik als working lady nauwelijks toe - laat staan aan taarten bakken. Gelukkig heeft Café Dudok uitstekende taartjes op de kaart staan. De lemonmerengue pie werd mijn favoriet: luchtig, fris en fruitig. Perfect tijdens de pieken van het leven.

Pompoencake
In 2010 werd ik zwanger, wat een geluk! Helaas werd ik ernstig ziek, maar het liep goed af en in 2011 werd onze prachtdochter Meis geboren. Wat was het overweldigend: het prachtige kindje, de geurtjes, de gekke bekken en het eindeloze knuffelen. Mijn liefde bleek onuitputtelijk, ook al is het soms zwaar en vermoeiend, verrukkelijk blijft het! Door de ziekte die ik had, heb ik mijn levensstijl aan moeten passen. Noodgedwongen laat ik suiker nu staan.
Oef, suiker, het witte goud, het essentiële ingrediënt van mijn fameuze taarten! Via trial and error recepten heb ik recepten ontdekt voor heerlijke sugarfree pies. De smaak van deze fase, van babygeluk en herstel van ziekte, is pompoencake: smeuïg, prikkelend en zwaar, maar ook de perfecte balans van kruidig en zoet, met een bite van walnoten en kokos.


Feesttaart
Inmiddels heb ik helemaal mijn draai gevonden in het suikervrije leven. Ik bak feesttaarten zonder suiker, zonder bloem en zonder zuivel. Wat zit er dan wel in? Noten, fruit en kokosolie. Simpel, maar zo verrassend lekker! Mijn vriend en dochter (2011) smullen gezellig mee. In totaal heb ik meer dan zestig recepten ontwikkeld en gedeeld in mijn kookboek Goed zoet! Bakken zonder suiker. Een kookboek vol recepten voor gezonde taarten, cakes en koekjes voor ieder moment van het leven.

Enthousiast over bakrecepten zonder geraffineerde suiker? In mijn kookboek Goed zoet! vind je meer dan 60 recepten voor taart, koekjes en desserts!





8 opmerkingen:

  1. Hanneke van der Werf23 september 2012 om 16:07

    Dat klinkt als een lekker leven ;-) Ik ben (helaas?) blijven hangen, as a cheesecake kinda girl... Gelukkig heb jij daar rekening mee gehouden! X

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik proef met je mee nan, alle fases die nog komen. super leuk dit, ik ga je volgen. alle liefs!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige foto's, heerlijke recepten, mooi geschreven. Goede blog!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk om weer iemand te vinden die zich inzet voor lekker eten zonder suiker! Ik ben benieuwd naar je boek, heb helaas niet de mogelijkheid om mee te doen aan je crowdfunding... Ik kon nergens een contactformulier oid vinden, dus doe ik het maar even zo, want ik heb twee vragen aan je. Ten eerste is er onlangs een Real Food Bloggers in Europe groep gestart op Facebook, misschien vind jij het ook leuk om daaraan mee te doen? Er is ook een Health/Food Bloggers op FB van Nederlanders die je misschien wel aan zult spreken? De andere vraag betreft je boek, want ik dacht dat je het misschien leuk zou vinden als ik er op mijn blog een stukje aanwijd, bijvoorbeeld op een zondag, als ik het thema Zoete Zondag heb? Misschien om de crowdfunding nog een extra zetje te geven of na het uitkomen om de verkoop te stimuleren? Ik ben benieuwd wat je er van vindt en of je het vindt passen! De urls van de FB groepen zijn resp. https://www.facebook.com/groups/1425124031035794/ en https://www.facebook.com/groups/152803404927913/

    hartelijke groet

    Iris Maier, De Voedzame Keuken

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Nanne, ik vind je boek superleuk en wilde vandaag de Sinaasappel-gembertaart maken. Maar...volgens mij ben je vergeten op te schrijven op welk moment de suiker erbij moet :-). Kun je me dat laten weten? Dan weet ik zeker dat het goed gaat. Bedankt! Gr, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je boek net voor de kerst gekregen ,ben reuze benieuwd naar wat er in staat

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dominique Companjen19 februari 2017 om 13:44

    Hoi Nanne, hoe kun je stellen dat recepten in je kookboek suikervrij zijn als ze kokosbloesemsuiker bevatten? Het is misschien geen geraffineerde biet- of rietsuiker maar het blijft wel een suikervorm.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Geweldig zoals je een weg hebt gevonden om de witte suikers te kunnen stippen. Ik hoop dat je gezondheid ook beter gaat. Ik heb je boek al een paar jaar en pak m altijd als ik ga bakken echt alles is heerlijk en makkelijk te maken ben er erg blij mee, ook geen witte suikers en gist in mijn menu.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat je reactie hier achter...