10 mrt 2015

Kwarktaart (zonder ei en vrij van geraffineerde suiker)

Mijn moeder maakte vroeger regelmatig een ouderwetse kwarktaart met gelatineblaadjes, rauwe eieren en, jawel, kwark. Rauw eiwit vind ik lastig verteren, dus heb ik een recept gemaakt zonder ei. Tot kort was ik geen fan van gelatine, maar juist in de botten van dieren zitten veel stoffen die wij met ons westerse eetpatroon nauwelijks binnenkrijgen. In gelatine zit onder andere collageen, dat je nodig hebt bij het opbouwen en vernieuwen van weefsel. Het helpt bijvoorbeeld om het darmslijmvlies te herstellen.

Ik eet biologisch en heb dit gelatine poeder gevonden van Great Lakes, gemaakt van grasgevoerde, blije koeien :)

Iris van de Voedzame Keuken heeft dit artikel geschreven over de 10 gezondheidsvoordelen van het gebruik van Great Lakes Gelatin. Het is onder andere te koop bij de webshop van Puur Mieke. Het is wel wat prijzig, maar je kunt er eindeloos veel taarten en pudding mee maken :)

De kwarktaart kun je maken met rauwe hangop (bijvoorbeeld van Rauw Power). Dat is lastig te verkrijgen, maar zit bomvol goede voedingsstoffen die niet meer in gepasteuriseerde melkproducten zitten. Maar het kan natuurlijk ook met een bakje volle, biologische kwark uit de supermarkt.


Kwarktaart


Nodig voor de bodem

150 gram amandelmeel
50 gram kokosbloesemsuiker
100 gram roomboter of kokosolie
snuf zeezout
1 theelepel vanille-extract

Nodig voor de vulling

1 biologische citroen
1 mango, geschild en in kleine stukjes
100-150 gram rauwe honing, naar   
     smaak
100 ml handwarm water, in een kom
500 gram volle kwark (biologisch)
1 eetlepel vanille-extract
20 gram Great Lakes gelatine  
    poeder (ongeveer twee eetlepels)

Bereiding van de bodem

1. Bekleed een springvorm met bakpapier.
2. Smelt de roomboter op laag vuur en meng alle ingrediƫnten voor de bodem door elkaar.
3. Druk met een lepel op de bodem van de springvorm. Je kunt de bodem rauw laten en in de koelkast laten opstijven of kort bakken op 170 graden tot de randjes bruin kleuren (ongeveer 5-10 minuten, afhankelijk van je oven). Laat volledig afkoelen voordat je de vulling erop giet!

Bereiding van de vulling

1. Boen de citroen schoon met baksoda onder een hete kraan. Rasp met een zesteur of fijne rasp de schil eraf en pers hem uit.
2. Roer de citroenrasp en honing door de kwark.
3. Strooi het gelatinepoeder in kleine beetjes over de 100 ml handwarm water. Roer voortdurend met een garde, anders gaat het klonteren.
4. Verwarm het citroensap met vanille-extract tot het dampt.
5. Roer het citroensap in kleine scheutjes door het gelatinemengsel. Meng goed.
6. Voeg dit citroen-gelatine mengsel bij het yoghurtmengsel. Schep de mangostukjes erdoor.
7. Vul de springvorm met de vulling en laat ongeveer 3 uur opstijven in de koelkast.



Enthousiast over bakrecepten zonder geraffineerde suiker? In mijn kookboek Goed zoet! vind je meer dan 60 recepten voor taart, koekjes en desserts!

2 opmerkingen:

  1. O, dit lijkt me een heerlijke taart, die ik vast en zeker eens ga proberen! Leuk ook mijn naam hier tegen te komen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kokosbloemsuiker en honing zijn ook suiker dus deze taart is zeker niet suikervrij. Geraffineerd of ongeraffineerd maakt erg weinig uit.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat je reactie hier achter...