20 sep. 2012

Zelf vanille extract maken

Er is een smaakmaker die altijd goed is: vanille!Vanillestokjes hebben een sterk aroma, de geur is zoet. Als je vanille gebruikt in een taart, heb je minder zoetstoffen nodig. Ook doet de combi van chocolade en vanille het goed in taarten.

Veel Nederlandse supermarkten bieden kunstmatige vanilline aan. Bijvoorbeeld in vanillesuiker of ‘vanille essence’. Dit is dus namaak vanille. De smaak van vanilline kan niet tippen aan de smaak van de echte. Maar hoe kun je nu echte vanille gebruiken?

Maak je eigen vanille extract! Een kind kan de was doen!

Vanille extract


Benodigdheden: 


 • 6 vanillestokjes (Het liefst van die dikke, plakkerige stokjes. Ik kon in de Nederlandse supermarkten alleen smalle uitgedroogde stokjes vinden. Op vakantie in Duitsland kwam ik prachtig dikke vanillestokjes tegen in de supermarkt.)

 • 250 ml wodka

 • een glazen flesje met schroefdop (250 ml)

 • een klein glazen flesje (bijvoorbeeld 20 ml) 1. Spoel de glazen fles (250 ml) goed om met kokend water.


 1. Snijd alle vanillestokjes in de lengte doormidden. Stop de stokjes in de schone glazen fles. Vul af met wodka.


 1. Marineren! Zet de fles weg op een donkere, koele plek. Af en toe even omschudden, zodat het merg goed mengt met de wodka.


 1. Na twee maanden is het extract klaar. Je kunt een deel van de grote fles overgieten in het kleine flesje van 20 ml. Uit dit flesje kun je extract halen voor het taarten bakken. De grote fles vul je weer af met wodka, en zet je weg op de donkere, koele plaats.


 1. Als je dit blijft doen, dus na aftappen wodka bijvullen, kun je wel 5 jaar doen met de eerste verzameling vanillestokjes!

Wat is jouw favoriete smaakmaker in taarten? 

En ben jij ook zo dol op vanille?

2 opmerkingen:

 1. Hanneke van der Werf23 september 2012 om 15:39

  Wat een goed idee Nan! Ben benieuwd hoe het eerste echte vanilletaartje gaat smaken... En mooi dat Duitsland ook goede dingen voor ons in petto heeft! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vraagje: vervliegt de alcohol erin? Kwestie van iemand die absoluut geen alcohol mag geen plak cake met een goeie kwak vanille essence erin voor te zetten... xD

  BeantwoordenVerwijderen

Laat je reactie hier achter...