5 okt 2013

Glutenvrije en suikervrije amandelcake


Luchtige amandelcake



Dit is een supersimpele en snelle cake, maar zo heerlijk! Je kunt hem ongeveer vijf dagen bewaren in de koelkast en elke dag gaat hij beter smaken.


Ingrediƫnten voor een ovenschaal van 15 x 30 cm:

2 eieren
125 gram amandelmeel
½ theelepel baking soda
1 theelepel appelazijn
¼ theelepel zeezout
100 gram biologische roomboter, op kamertemperatuur
50 milliliter rijststroop
1 eetlepel vanille extract
100 gram kersen (zonder pit) of ander fruit naar keuze


Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 160 graden.

2. Vet de ovenschaal in met boter.

3. Splits de eieren in twee schone kommetjes (er mag geen vet bij het eiwit komen).

4. Sla de eiwitten stijf in een brandschone beslagkom. Klop met een garde (of mixer) tot het eiwit pieken vormt die stijf omhoog blijven staan. Zet de kom apart.

5. Voeg in een andere kom de eierdooiers bij het amandelmeel, baking soda, appelazijn, zeezout, roomboter, rijststroop en vanille extract. Meng met een garde tot een egale massa.

6. Schep nu met een spatel het stijfgeslagen eiwit bij het amandelmengsel. Schep het luchtig om, zonder te roeren.

7. Stort het beslag in de ovenschaal, beleg met kersen of ander fruit. Tijdens het bakken zal zwaar fruit (zoals kersen) waarschijnlijk naar de bodem zakken. Frambozen of bosbessen zullen bovenop blijven liggen.

8. Bak circa 30 tot 40 minuten tot de bovenkant goudbruin is. Laat volledig afkoelen en serveer met creme fraƮche of whipped coconut cream. Smullen!



3 opmerkingen:

  1. Jammer van die roomboter (lactose), wat is een lekkere alternatief? Ziet er trouwens aantrekkelijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen! De roomboter kun je vervangen door kokosolie (au-bain-marie verwarmen tot het net gesmolten is). Meng dan eerst de gesmolten kokosolie met amandelmeel, baking soda, appelazijn, zeezout, rijststroop en vanille extract, en roer daarna pas de eierdooiers erdoor. Zorg dat de eierdooiers, vanille extract en rijststroop op kamertemperatuur zijn.

      Ik heb dit recept zelf nog niet met kokosolie gemaakt, maar ik denk dat dat prima gaat. Na het bakken de cake wel goed af laten koelen en minimaal een uur in de koelkast zetten voordat je hem aansnijdt.
      Je kunt zelf kiezen of je ontgeurde kokosolie neemt of de gewone kokosolie (dan gaat je cake dus wel naar kokos smaken). Ik gebruik altijd de kokosolie van royal green, die hebben biologische olie. Zowel ontgeurde als gewone kokosolie in hun assortiment. Succes!

      Verwijderen
  2. Dag Nanne, lijkt me een heel lekker recept! ik zou dit ook met kokosolie proberen, maar daar hoef ik dan minder van te gebruiken denk ik?

    BeantwoordenVerwijderen

Laat je reactie hier achter...