12 dec 2014

Pinda-chocolade snacks


Ben jij ook zo dol op de combinatie van pinda-chocola? Maak deze hapjes, ze zijn echt superlekker en je kunt ervan genieten zonder schuldgevoel :)

Je kunt ze net zo zoet maken als je zelf wilt. Als je al bent gewend aan een wat minder zoete smaak, kun je ongeveer de helft van het zoetmiddel gebruiken.

De truc bij deze hapjes is dat je ze minimaal een uur moet laten opstijven in de koelkast. Daarna pas aansnijden. En deel ze vooral uit aan vrienden en collega's, want voor je het weet heb je de halve ovenschaal al leeggeten.

Het oorspronkelijke recept is met 400 gram pinda's. Pinda's zijn een goede bron van plantaardige eiwitten, maar bevatten ook veel omega 6 vetzuren. Van die omega 6 vetten krijgen we over het algemeen al genoeg (en vaak teveel) binnen.  Daarom heb ik de helft van de pinda's vervangen door walnoten. Daarmee compenseer je de omega 6 vetzuren uit pinda's met de omega 3 vetzuren uit walnoten. Je kunt in plaats van walnoten ook hennepzaad gebruiken.

Pinda-chocolade snacks


Nodig

* 200 gram ongezouten pinda's (bij voorkeur doppinda's of ongebrande pinda's)
* 200 gram walnoten
* 100 gram rijststroop of 60 gram rauwe honing
* 80 gram ontgeurde kokosolie
* ½ theelepel ongeraffineerd zeezout
* 100 gram pure chocola (bij voorkeur vivani 92% cacao, maar anders andere chocola met minimaal 80% cacao)

Bereiding

1. Rooster de pinda's op laag vuur. Ze hoeven niet bruin te worden, laat alleen de randjes lichtbruin worden, dan zijn ze klaar. Laat afkoelen.

2. Hak de pinda's en de walnoten grof. Dat gaat het makkelijkste in de keukenmachine (een paar keer pulseren) maar het kan ook op een houten snijplank met een goed koksmes.

3. Smelt de kokosolie op laag vuur. Zet het vuur uit. Roer de rijststroop of de honing erdoor. Schep dan de noten en het zeezout erbij.

4. Bekleed een ovenschaal (circa 15 x 25 cm) met bakpapier. Doe het mengsel in de ovenschaal en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Laat minimaal 30 minuten opstijven.

5. Smelt de chocola au-bain-marie en giet over de pinda-massa in de ovenschaal. Zet terug in de koelkast en laat nog minimaal 30 minuten opstijven. Snijd daarna met een scherp mes in kleine stukjes. Bewaar in de koelkast.

Enjoy!

Enthousiast over bakrecepten zonder geraffineerde suiker? In mijn kookboek Goed zoet! vind je meer dan 60 recepten voor taart, koekjes en desserts!


2 opmerkingen:

  1. Hallo :) Dit lijkt me heel lekker! Zou ik de kokosolie in dit recept kunnen vervangen door iets anders? Alvast bedankt :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi! De kokosolie kun je vervangen door roomboter of cacaoboter. Succes!

      Verwijderen

Laat je reactie hier achter...