28 mei 2014

Baksoda

Baksoda, of baking soda, is bekend onder heel veel verschillende namen: bicarbonaat, natriumcarbonaat, maagzout, dubbelkoolzure soda en zuiveringszout.


Mijn drie favoriete toepassingen van baksoda zijn:

1. Als rijsmiddel in taarten en cakes. Baksoda heeft wel een zuur nodig om te activeren. Soms zit dat al in de ingrediƫnten voor de taart (bijvoorbeeld citroensap, yoghurt of cacao). En anders voeg je het zelf toe in de vorm van een theelepel (appel)azijn.

2. Voor het schoonboenen van citrusfruit. Ik vind het heerlijk om citroen- of sinaasappelschil te gebruiken in mijn koekjes en taarten. Maar juist bij de teelt van citrusfruit worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Leg daarom de vrucht onder de hete kraan, bestrooi een spons met baksoda en boen de schil goed schoon.

3. Schoonmaakmiddel in de keuken. Ik vind het ideaal om er een papje van te maken en daarmee de wasbak blinkend schoon te boenen. Veel schoonmaakmiddelen bevatten hormoonverstorende stoffen, baksoda is daar helemaal vrij van!


Waar is het te koop?

Bij toko's kun je het vinden onder de naam 'baking soda'. Via webshops onder de naam bicarbonaat. Daar kun je een grotere hoeveelheid voor een relatief lage prijs kopen. Bij www.pit-pit.com kost een pot van 1.6 kilo bijvoorbeeld 6.50 euro.0 reacties:

Een reactie posten

Laat je reactie hier achter...