Baksoda, of baking soda, is
bekend onder heel veel verschillende namen: bicarbonaat, natriumcarbonaat,
maagzout, dubbelkoolzure soda en zuiveringszout.
Mijn drie favoriete
toepassingen van baksoda zijn:
1. Als rijsmiddel in
taarten en cakes. Baksoda heeft wel een zuur nodig om te activeren. Soms zit
dat al in de ingrediƫnten voor de taart (bijvoorbeeld citroensap, yoghurt of cacao). En anders voeg
je het zelf toe in de vorm van een theelepel (appel)azijn.
2. Voor het schoonboenen
van citrusfruit. Ik vind het heerlijk om citroen- of sinaasappelschil te
gebruiken in mijn koekjes en taarten. Maar juist bij de teelt van citrusfruit
worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Leg daarom de vrucht onder de hete
kraan, bestrooi een spons met baksoda en boen de schil goed schoon.
3. Schoonmaakmiddel in de
keuken. Ik vind het ideaal om er een papje van te maken en daarmee de
wasbak blinkend schoon te boenen. Veel schoonmaakmiddelen bevatten hormoonverstorende stoffen, baksoda is daar helemaal vrij van!
Waar is het
te koop?
Bij toko's kun je het
vinden onder de naam 'baking soda'. Via webshops onder de naam
bicarbonaat. Daar kun je een grotere hoeveelheid voor een relatief lage
prijs kopen. Bij www.pit-pit.com kost
een pot van 1.6 kilo bijvoorbeeld 6.50 euro.
0 reacties:
Een reactie posten
Laat je reactie hier achter...